Abdullah Yalçın

Abdullah Yalçın

Yalçın’la Kültür Köşesi
[email protected]

ALACA CAMİİ HAKKINDA NELER BİLİYORUZ?

13 Ağustos 2022 - 20:54

Bugünkü ziyaretimiz Bolvadin’in en eski camilerinden Selçuklu eseri içinde Osmanlı’nın zarif  mimarisi içeren ALACA (HACİ HALİFE) CAMİİ ziyaret ettik .Camimiz ile alakalı merak edilen sorular hakkında Alaca Camii  İmam Hatibi Sayın Mustafa Avcı  ve Seydi  hocamızdan camimiz hakkında bilgi aldık. Sıcak sohbeti ve güler yüzlü samimi karşılamasından dolayı hocalarımıza ekibimiz ve kendi adıma teşekkür ederim.

1.ALACA CAMİİ:

Alaca mahallesinde Bolvadin’in  en eski camilerinden Selçuklu eseridir. 1275 yılında mimar Emirüddün Bayram tarafından Sultan 3. Gıyaseddin Keyhüsrev’in emriyle yapılan ahşap cami; mihrap, alçı oyma kenarları ahşap motiflerle bezenmiş; minber, ahşap ceviz oymacılığı, tavan, ahşap desenlidir.Çift kırma ahşap kapılı 1553’te Kanuni Sultan Süleyman doğu seferinde, Mimar Sinan’a yeniden restore yaptırdığı dokuz sütunlu enine dikdörtgen ahşap camidir. 285 m2 alan üzerindeki cami çokgen tek minaresi,temel mermer,gövde kiremitli tek şereflidir. Minare ardıç kazıklar üzerinde, ceviz olan minare kapısında, namaz vakit çizelgesi ve kartal figürü ve motiflidir.Cami batı duvarında,Ahmet Fevzi Efendi tarafından 1911 yılında Hilmiye medrese si yapılmıştır.2.Sultan 3.üncü Gıyasettin Keykubat’in emriyle, 1275 yılında Mimar Bayram Emiruddin Mikail tarafından inşa edilmiştir.258 m.Dikdörtgen yığma bina, kırma ahşap çatılı, 9 sütün üzerine düz ahşap tavan işçiliği Selçuklu motifleriyle süslenmiştir.Minaresi, kare temel kesme mermer, iki bilezikli çokgen tuğla gövde ,70 basamaklı, tek şerefeli, minare kapısı ceviz oyma sanatıyla, namaz vakitleri çizelgesi çizilmiştir. Selçuklu Kartalı ve çiçek motifleriyle süslenmiştir. Doğu ve kuzey iki k ahşap kırma kapı, mihrap alçı, minber ahşap künde kari işçiliği, on dört penceresi dikdörtgendir. Mahalleye, Alaca Aşireti’nin yerleşmesi ile bu ismi almıştır.

1553’de Kanuni Sultan Süleyman’ın Hicaz Seferinde Mimar Sinan ve kalfası Bolvadinli Mimar Hacı Halife tarafından yenilenmiştir. Yanındaki Medrese 1911’de,60m.yıma ahşap bina Yörük Zade tarafından yaptırılmıştır. 1952’de; Necmettin Erbakan, Ahmet Fevzi Efendi’den ders almıştır. Medrese şimdi özel müze olarak kullanılmaktadır. İki katlı üç odalı, giriş sağ odada misafir ağırladığı insanlara nasihat ve dini soruları cevapladığı fetva ve mektup yazdığı üst kat istirahat odasında kişisel elbiseleri, talebe, Kuranları el yazma fetva ve kitapları, asa, şemsiye, rahle, levhalar ve mutfak eşyaları, ocak, kahve takımı sergilenir. 

Kaynaklar: 

1.BOLVADİN’İN CAMİLERİ, TÜRBELERİ VE ÇEŞMELERİ, Seydi Tosun.

2.Bolvadin Turizm Rehberi,Seydi Tosun.

Not: iddialara  göre Camimizin mihrabı ve minberi Selçuklulardan günümüze kadar ulaşmıştır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum